YOGANS ENORMA VÄRLD

När jag fann yogan i slutet av 90-talet så var denna för mig en kompleterande stretch klass som jag kunde ta som komplement till sin vardagliga träning. Meditation och "traditionell yoga" var något jag upplevde som väldigt suspekt och lite skrämmande men i sig väldigt magiskt och lockande.
Då, för 20 år sedan var det så mycket svårtare att hitta ingångar till traditionell yoga. Den var lite osynlig och utövades ofta i små källar lokaler , iallafall här i Jönköping, och tidsskrifter eller raporteringar om yoga retreats fanns knappt att tillgå.
Men nu... vilken EXPLOSION

Nu hittar vi yogan på de flesta tränings anläggningar och studiors öppnar upp som små spirande rosenbuskar lite överallt. Man kan enkelt komma iväg på små eller stora retreats både nära eller ut i stora vida världen. Yogisar poppar upp på sociala medier samt via "on line" kanaler, intresset växer så det knakar. FANTASTISKT och ÄNTLIGEN säger jag.
För det medför att yogan och dess effekter blir mer tillgännglig för oss alla. Den blir mindre och mindre "konstig" och fokus är inte längre bara på stretch utan även på vår mentala och emotionella träning, som i dagens sammhälle är så viktig.

Men men denna tillgängligheten så växer också frågorna om yoga:
Vad är skillnaden på alla dessa yogaformer? Finns det någon som är bättre än någon annan? Är det en religion? Vilken tradition passar mig? Behöver jag välja en yogaform eller kan jag prova allt? Måste jag vara smidig? Är jag för ung eller gammal för att börja?........
Ja , du ser, man kan fortsätta i evinerlighet.

Då tänker vi på Yogi såhär, att med dessa frågor i bakfickan, och med våra guiders erfarenheter och "yogaresor" så kan vi försöka förklara och inspirera er så gott vi kan, om vad yoga är och vilka stora traditioner som finns ute i världen.
Samt hur utvecklingen av denna 5000 åriga kunskap ser ut nu på 2000- talet.

Men, vi skulle gärnavilja veta om du har någora särskilda frågor som du undrar över, vad som helst? Ingen fråga är för konstig <3
Lägg den isåfall här nedan i kommentarerna så vet vi något i vilket hörn av dennna enorma yoga världen vi ska börja nästla och förkovra oss i <3

Ha en underbar dag fantastiska själ, så ses vi snart på mattan.
//The Yogi Crew

Kommentera gärna: