.... du är värd att må gött

Efter vårt förra blogg inlägg tänkte jag besvara lite frågor som kommit upp så mjukt och ”oflummigt” jag kan ;)

Vad är Yoga ? Är det att sitta stilla och humma eller är det att göra avancerade akrobatiska positioner ? Vilka behöver yoga och varför är behovet och hypen om yoga så stor just nu?

 

Ja, frågorna är många och svaren dessvärre ännu fler när vi försöker hitta en beskrivning av yoga. När man som jag, jobbar och verkar i yogans värld mest hela tiden, så skiftar syftet med yogan lika mycket som de unika människorna jag möter under mina klasser och sessioner. 

Men man kanske enkelt och lite mainstream säga att yoga ÄR en förening mellan andetaget och rörelse. Andetag och rörelse för kroppen sinnet och själen, Body - Mind - Spirit.
Yoga är att lära sig förstå att dessa tre delar hör ihop, och med yogans hjälp finner vi sätt att skapa balans mellan dem.

Men varför behöver man yoga och vad gör den egentligen?
I vardagen behöver vi förhålla oss till livet på olika sätt varje dag, varje minut och sekund. För inget är beständigt utan allt är i förändring. Det som fungerade igår fungerar inte alls idag och hur jag mår idag kanske är helt förändrat imorgon. Eller hur? Olika traditioner inom yogan ger oss verktyg som tvingar oss att stanna upp och lyssna på dessa förändringar och hur vi kan förhålla oss till dem.

Men hur lär då yogan oss detta? Jo, väldigt förenklat, med olika yoga positioner och andnings övningar, lär vi kroppen hur den reagerar på olika situationer som uppstår i livet. Du får praktisera med övningar som kräver tålamod, lugn och ro samtidigt som du ibland triggar igång sinnet genom avancerade positioner för sinnet, kroppen och själen. Man simulerar helt enkelt livet men yoga olika tekniker för att få möjlighet att lära känna sig själv bättre och med det kan man enklare förstå, acceptera samt lugna sig själv i livets olika skeenden. Visst låter det bra <3

Yoga kan se så olika ut och uppfattas som ett nästan obegripligt ord. Men all yoga verkar på samma sätt men olika på olika människor i förhållande till var någonstans de är i livet.
Låter detta begripligt? Vi behöver helt enkelt olika infallsvinklar på yogan under olika perioder av livet.

Så, därför önskar jag och alla guider här på Yogi att Du tillåter dig själv att gå på upptäcksfärd i yogans fantastiskt, oändliga värld. För DU kommer alltid att vara i förändring. Din kropp, sinne och själ kommer kräva att du lyssnar och stannar upp och låter hjärnan får vila. Ibland mer meditativt, sitta och humma, och ibland mer fysiskt för att bli starkare.

Samhället idag kommer inte att stanna upp utan tempot kommer bara öka. Bra eller dåligt, det lägger jag ingen värdering i,  men man ser att det nu för tiden är våra hjärnor som drabbas av utmattning fortare än kroppen. Med detta förstår vi, mer och mer, och det är så viktigt att ta hand om hela MIG inte bara kroppen eller tankarna eller kanske lägga våra själar i någon annans hand och tro på mirakel utan att behöva anstränga oss själva.

Det är dags att ta hand om DIG själv, så du orkar verka för ett fredligare och vänligare samhälle. Så vi klarar av tempot och all information vi matas med dag ut och dag in samt orkar NJUTA av livet och sig själv.

Därför är yogan bra……
….. för DU är värd att må gött <3

Namaste Y’ll
Malin Borrespång 

Kommentera gärna: